Till huvudinnehåll

Matavfall

Lägga matrester i matavfallspåsen

När vi sorterar ut vårt matavfall blir det en stor vinst för miljön, då detta återvinns till både biogas och biogödsel. Biogas kan man bland annat köra bil på och via biogödsel återförs näring till jordbruksmark, där ny mat produceras.

Ditt matavfall kommer att levereras till Skellefteå för rötning och omvandlas där till biogas och biogödsel. 

Så här gör du - det är enkelt!

  1. Placera matavfallspåsen i påshållaren
  2. Platta ut matavfallspåsen ordentligt över påshållarens botten så att den ventileras. Om påsen ställs i en hink eller på golvet blir den blöt och går sönder
  3. Lägg allt ditt matavfall i matavfallspåsen
  4. Fyll inte påsen högre upp än till den streckade linjen som du hittar på insidan av matavfallspåsen
  5. När det är dags, förslut påsen noga genom att rulla ihop överdelen
  6. Ta avfallspåsen till avfallskärlet och placera den på på frys- och torkhyllan. Det är viktigt att använda frys- och torkhyllan för att kärlet ska hålla sig fräscht på sommaren när det är varmt. På vintern förhindrar det att matavfallspåsarna fryser fast
  7. När det är dags för tömning är det dock viktigt ingen matavfallspåse står på hyllan då det kan hända att den står ivägen för övriga påsar att trilla ur

Mer matnyttig information hittar du i vår broschyr "Matavfallsinsamling i Lycksele" 

Matavfallsinsamlingen ser lite olika ut beroende på hur du bor och/eller vilken typ av företag eller verksamhet som du driver.

För dig som bor i villa (en- och tvåbostadshus) samt lägenhet

För dig som driver företag/verksamhet

För dig som är Fastighetsägare/Hyresvärd

För dig som äger ett fritidshus i vår kommun

I Lycksele använder vi tre olika typer av kärl, läs mer här om våra avfallskärl.

Kontakta sidansvarig: Webmaster

Uppdaterad den 4 januari 2024